Internationalisering krijgt vorm!

21 oktober 2014
Vanaf dit schooljaar krijgen de leerlingen van groep 1 t/m 8 op de scholen binnen onze stichting Engels aangeboden. In juni van dit jaar was de lancering van het project met de titel "OPO Goes English". Naast de lessen in de klas ontwikkelen de leerkrachten hun eigen vaardigheid en zijn er diverse Internationale projecten voor Leerlingen en leerkrachten.

Obs†Stedeke in Diepenheim draait bijvoorbeeld mee in het zogenaamde Voices Project. Een samenwerkingsverband tussen Europese scholen die met en van elkaar willen leren. Directeur Jasper Kok is in de herfstvakantie al naar een conferentie in Derby (UK) geweest. In de loop van dit schooljaar gaan er een diverse leerkrachten van Obs Stedeke een paar dagen Europa in, om:
  • inspiratie op te doen voor projecten,
  • te discusiŽren over het onderwijs in de diverse landen
  • en vooral om van elkaar te leren
Op de site van het Voicesproject staat het als volgt beschreven:

Het netwerk VOICES wil al degenen die betrokken zijn bij onderwijs in Europa, zoals studenten, leraren basisonderwijs en voorgezet onderwijs, lerarenopleiders, en al de anderen die geÔnteresseerd zijn in onderwijs een platform bieden voor contact, uitwisseling, samenwerking in projecten en professionalisering. Het netwerk draagt op deze manier bij aan de ontwikkelingen van onderwijs in een snel veranderende samenleving.

In januari gaat het gehele team van Obs Stedeke†een studiereis maken naar de hoofdstad van Groot-BrittaniŽ, London.Ook de leerlingen moeten hun vaardigheid van het Engels gebruiken om projecten met scholen in het buitenland te doen. Op O.d.s. Elserike in Markelo, is groep 8 de afgelopen weken gestart met†de Global Enterprise Challenge (voorheen Multinational project).

Dit ondernemersproject voor de hoogste groepen draait al een aantal jaren succesvol tussen Elserike en een school in Exeter. Het project heeft†in mei van dit jaar een prijs gewonnen van Microsoft.†Hierbij is door Microsoft als voorwaarde gesteld dat het multinationalproject een wereldwijd project moet worden, waarbij minstens 20 landen met in elk land 10 teams deel gaan nemen.†Door de inzet van met name de school in Engeland, draait er op dit moment een project waarbij meer dan 20 scholen uit 20 verschillende landen betrokken zijn:†BraziliŽ, Kenya, Colombia, USA, Jamaica, India,†China etc.

De teams moeten in 5 maanden tijd een eigen†bedrijf opzetten met een microkrediet van € 40,-. Het schrijven van een ondernemersplan, het maken van een begroting, het bedenken van een origineel product, het logo en een slogan... er komen allerlei belangrijke vaardigheden aan bod.

Het team wat het best presteert mag hun prijs komen ophalen op het hoofdkantoor van Mircosoft in Seattle (USA).